Oorzaken van nekpijn

Praktisch iedereen krijgt in zijn leven wel een keer te maken met nekpijn. Gelukkig is de oorzaak hiervan meestal niet ernstig en gaat de pijn in de meeste gevallen snel over. Wanneer je nekpijn langere tijd aanhoudt, kan er wel een ernstigere oorzaak zijn en is een bezoek aan jouw arts zeker aan te raden. Maar wat zijn nu de meest voorkomende oorzaken van nekpijn? Dat zullen we je in dit artikeltje uitleggen.

Wat zijn mogelijke oorzaken van nekpijn?

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen enkele vormen van nekpijn:

Gewone nekpijn

Bij deze vorm van pijn, is de oorzaak meestal niet exact te bepalen. Waarschijnlijk gaat het hierbij om een overbelasting van de spieren of pezen in jouw nek. Een slechte lichaamshouding tijdens het werken aan je bureau, of tijdens het huishouden zijn hiervoor de meest voorkomende oorzaak. Zorg er daarom steeds voor dat je mooi rechtop zit, met je hoofd lichtjes gebogen.

Artrose

Bij veroudering kan ook artrose, of met andere woorden slijtage optreden. Door natuurlijke veroudering van de patiënt, kan slijtage aan de nekgewrichten ontstaan. Meestal worden daarbij ook de tussenwervelschijven aangetast. Daardoor kan je pijn ervaren in het gebied rond je nek.

Ongeluk

Na een auto-ongeluk, of een stevige val met je fiets, is het ook mogelijk dat je last krijgt van nekpijn. Deze vorm van nekpijn wordt veroorzaakt door een zogenaamde whiplash verwonding. Door een heftige beweging van je hoofd ten opzichte van de wervelkolom, bijvoorbeeld tijdens een val, ontstaan interne verwondingen. Meestal veroorzaakt deze vorm van nekpijn naast de pijn zelf, ook stijfheid in de nek.

Ernstige oorzaken

Naast voorgaande oorzaken, is het ook mogelijk dat de nekpijn wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening. Ook al komt dit niet zo vaak voor, toch is het mogelijk dat nekpijn wordt veroorzaakt door botafwijkingen of andere botaandoeningen. Daarnaast is kanker ook een mogelijke oorzaak. Wanneer je twijfelt, is het beter om even contact op te nemen met je arts, als de pijn blijft aanhouden.