Chronische nekpijn

Er zijn meerdere oorzaken waardoor chronische nekpijn kan ontstaan. Om te weten of een behandeling noodzakelijk is, zal het belangrijk zijn dat een arts de juiste diagnose kan stellen. Chronische nekpijn kan zich op verschillende manieren voordoen. Het is mogelijk dat u de pijn amper voelt, enkel bij bepaalde bewegingen, maar het is ook mogelijk dat de pijn de hele tijd aanwezig is. Wanneer de juiste oorzaak niet meteen kan worden gevonden, is het mogelijk dat de pijn in de nek langere tijd blijft aanslepen.

Welke oorzaken kunnen aan de basis liggen van chronische nekpijn?

Hier zal ik enkele mogelijke oorzaken voor jullie opsommen. Hou er steeds rekening mee dat dit slechts een indicatie is. Voor deskundig medisch advies, kan je je beter tot je huisarts richten.

Overbelasting en veroudering

Het is mogelijk dat langdurige nekpijn ontstaat door het overbelasten van de spieren in je nek. Het is mogelijk dat dit gebeurt door met zware pakken te sleuren, maar je kan de spieren ook overbelasten door een verkeerde houding aan te nemen. Langdurig in een verkeerde positie zitten kan ervoor zorgen dat jouw spieren te zwaar belast worden.

Daarnaast kan ook door natuurlijke veroudering artrose optreden. Bij deze aandoening, spreekt men over slijtage aan de wervels in de nek.

Stress

Naast een fysieke oorzaak, kan ook een mentale oorzaak aan de basis van de pijn liggen. Langdurige stress, kan ervoor zorgen dat je onbewust de spieren in de nek opspant. Een mogelijk bijkomstig symptoom hierbij, is een brok in de keel. Bij veel mensen wordt de stress nog eens erger, doordat ze langdurig pijn hebben in de nek. In die gevallen helpt het soms al om gewoon van de dokter uitsluitsel te krijgen van een ernstigere oorzaak.

Gezwel

Ook een ernstige oorzaak, zoals een kwaadaardig gezwel in de nek is mogelijk. Hoewel dit niet zo vaak voorkomt, kan je wanneer je twijfelt best even contact opnemen met jouw arts. Hij of zij kan de nodige onderzoeken uitvoeren en je eventueel doorverwijzen naar een gespecialiseerde afdeling.